Blijven Drijven . be

— en jij weet weer van alles —

Diamond Princess gezonken in de Schelde

Filed in Hors catégorie | Posted by Redactie on 31 maart 2012


Diamond Princess
De Diamond Princess zinkend in de Schelde, ter hoogte van het ponton aan het Steen in Antwerpen – wordt geborgen op 1-4-2012 om 12 uur

Op 22 maart 2012 werd de Diamond Princess op verzoek van de stad Antwerpen versleept naar kaai 612. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Op het schip, dat sinds jaren in het Bonapartedok naast het M.A.S. lag, woonde nog een vroegere kapitein Owe Gustavson. Hij had onlangs een website laten maken om het voortbestaan van het schip te promoten op www.blijvendrijven.be. De stad Antwerpen overweegt het ganse schip tot schroot te herleiden en dat is wel het laatste wat hij wil. De kapitein was officieel gedomicilieerd op het schip, waardoor men het niet zomaar kon wegslepen. De man had immers een aansluiting op de nutsvoorzieningen. Na veel over en weer gepalaver was het dan eindelijk zover. De stad kreeg haar zin en het lelijke schip werd met sleepboten uit het zicht van het M.A.S. verwijderd. Het schip was verbouwd zonder gevoel voor esthetiek en werd hier en daar “kartonnen doos” genoemd, vanwege de rechthoekige opbouw, die een tijdlang een dancing herbergde.

Iedereen dacht dat hiermee de zaak was opgelost, maar dat was buiten de kapitein gerekend. Die zat op vrijdagavond met een fles Elixir d’Anvers aan de oever van de Schelde en kwam op het onzalige idee om even één van de gebruikte sleepboten te “lenen”, om aldus het schip naar buiten-territoriale wateren op de Noordzee te slepen en zo aan het “gezever” van de stad te ontsnappen. Ongelukkig genoeg nam hij bij het opvaren van de Schelde de verkeerde richting. Bij nader inzien wilde hij dus rechtsomkeer maken en nam een te korte bocht. Door de vele verbouwingen en aanpassingen, die gedurende de voorbije jaren aan het schip werden gedaan, was het echter instabiel geworden. Door de draaibeweging helde het te sterk over en maakte water. De kapitein loste daarop snel de trossen en voer met de “geleende” sleepboot naar de oever. De Diamond Princess kapseisde al snel en zonk. Slachtoffers zijn er gelukkig niet.

Een pittig detail: binnen in het schip was nog steeds het grote aquarium in gebruik, dat werd onderhouden door de kapitein. Daarin zaten een veertigtal piranha’s. Doordat het schip zonk, kwamen die waarschijnlijk vrij te zwemmen in het scheldewater. Navraag bij Dirk Draulans leerde ons dat deze vissen normaal een hogere temperatuur gewend zijn, maar de lente zorgt er toch voor dat ze kans maken om te overleven. Men raadt dus aan niet in de Schelde te zwemmen of pootjebaden.

Het gezonken schip stak eerst nog met de voorsteven boven water (zie foto). Intussen zakte het dieper weg. Zondag 1-4 om 12 uur gaat men het schip bovenhalen en bergen. Toeschouwers kunnen de werken best volgen vanop het ponton aan het Steen. De stad Antwerpen zal de bergingskosten verhalen op de kapitein.

De websitebouwer heeft inmiddels de website www.blijvendrijven.be bestemd voor verdere berichten ivm het verloop van de berging en dergelijke, zodat het publiek hier alles kan blijven volgen en reageren.

 

You: "Ja dit moet ik toch ècht eens doorsturen zenne: ⬇︎ "

6 comments on “Diamond Princess gezonken in de Schelde”

  • Wat een spectaculaire ramp. Die piranha’s zullen wel groggy zijn na de voorbije ijskoude nacht. Zo zie je maar, toch voorzichtig zijn met Elixir d’ Anvers … zeker rond 1 april.

  • Wat een prachtig zinkend schip, véél mooier half onder water dan helemaal boven water! Echter geen spoor van een kapitein boven zijn theewater.
    Ben benieuwd naar een vervolg.

  • dit is wel spijtig…en te bedenken dat ‘Salsa Titanico’ (geen grap) daar op zondag leuke Salsa Feesten organiseerde. Bye bye Diamond Princess. Misschien voor velen lelijk…mr die boot had iets en vooral een ziel.☺.Spijtig van de piranhas…ook in de lente is het scheldewater koud😞

  • Altijd indrukwekkend om foto’s te zien van scheepsbergingen. Grappig dat ze het de Kartonnen Doos noemde. Toch is het altijd zonde als er een schip zinkt naar de bodem en het kan ook schade opleveren aan het milieu en het water. Ik hoop dat ze het netjes hebben kunnen bergen!

  • Leave a cool comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *